/ iStock/Getty Images
Умната система на безпилотни трамваи, създадена от вагоностроителния завод "Уст-Катавски" (УКВЗ) в сътрудничество с редица предприятия, ще може да разпознава кога в мотрисата има сбиване и да предава информация за тях в полицията. Това съобщи в интервю за ТАСС генералният директор на УКВЗ Роман Новиков.

Ако някой рисува графити по маршрута или има сбиване, интелигентната система може да предава информация на полицията, Министерството на извънредните ситуации, като посочва координатите, използвайки системата ГЛОНАСС, с която трамваите са оборудвани днес“, отбеляза Новиков.

Според ръководителя на УКВЗ интелигентната система ще може да различава кога хората се поздравяват и кога се бият. Работата по нея, уточни Новиков, се извършва с няколко фирми и такъв трамвай "може да стане помощник на града".

Махат апаратите за закупуване на билети в градския транспорт

През май 2019 г. генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви на лекция в Московския държавен университет, че проектът за създаване на безпилотен градски трамвай се обмисля в УКВЗ. По-късно генералният директор на Обединената ракетно-космическа корпорация (OРКК) Андрей Жерегеля заяви за ТАСС, че трамваят ще бъде създаден на базата на технологии, разработени за селското стопанство.

УКВЗ е част от Обединената ракетно-космическа корпорация, която е част от Роскосмос. Компанията е в състояние да произвежда трамвайни мотриси с различни габарити и различни системи за контрол на задвижващото електрическо оборудване, резервни части и сервизно оборудване.