Българска делегация в Украйна
Българска делегация в Украйна / БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че от началото на конфликта, преди малко повече от 2 месеца около 23 000 руски войници са загинали досега в Украйна, предаде ДПА.

Във видеообръщението си от тази нощ Зеленски подчерта също, че руснаците са загубили над 1000 танка, почти 2500 други военни транспортни средства също са унищожени.
Не е ясно колко са убитите руски войници от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Москва до момента е потвърдила смъртта на над 1000 свои войници и посочва, че броят на убитите украински бойци е над 23 000.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано вчера, че над 2600 украински танка и бронирани машини, около 650 дрона, както и 142 самолета и 112 хеликоптера са били извадени от строя.

Зеленски към руските войници: По-добре е да оцелеете в Русия, отколкото да загинете на наша земя


Преобладаващата част от сраженията бяха съсредоточени в Луганск и Донецк, наричани общо Донбас, които в голяма степен са контролирани от проруски сепаратисти, отбелязва ДПА.

Смята се, че в момента Русия насочва усилията си върху овладяване на части от украинска територия в южната и източната региони на страната, след като се провали в по-широката си офанзива.

Окупаторите трупат допълнителни сили за нови атаки срещу нашите военни в източна Украйна, каза Зеленски. Те изградиха укрепления в региона на Харков, в опит да засилят натиска в Донбас, допълни президентът.

Държавният глава се обърна и към руските военни: „Всеки руски войник все още може да спаси живота си. По-добре да оцелеете в Русия, отколкото да умрете на наша земя“.
Зеленски съобщи, че Украйна продължава преговорите за затягане на санкциите срещу Русия. Президентът на Украйна обяви, че „в близко бъдеще“ се очаква решение за ограничения върху вноса на руски нефт.
БТА