НАТО
НАТО / iStock/Getty Images
Черна гора се присъедини към организацията само преди две години
Украйна ще се присъедини към НАТО, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за 1+1, съобщи БГНЕС.

"Всички съюзници се съгласиха, че Украйна ще стане член на НАТО. Черна гора се присъедини към НАТО само преди две години, Северна Македония ще стане член на НАТО след няколко месеца, и ние видяхме това преди - след падането на Берлинската стена. Полша, балтийските страни - никой дори в мечтите си не можеше да си представи, че би могъл да бъде в НАТО", каза Столтенберг.Каракачанов:

Няма нарушение при полета на руския самолет над България

Той също обеща, че организацията ще помогне на Киев да засили реформите и да модернизира обществото, така че страната да може да се присъедини към алианса.

На въпрос на журналиста дали НАТО няма да остави Украйна в „сивата зона“ между Русия и Европа, Столтенберг отбеляза, че тази страна е един от 40-те партньори на алианса.

"За някои страни партньорството е първата стъпка към членството. Но за всички страни партньорството - това са отношения с НАТО на постоянна основа. Трябва да се разбере, че има голяма дистанция между статута „никакви отношения“ и "пълноправно членство", каза генералният секретар.

Той добави, че за пълноправното членство на Украйна е необходимо „да се помисли какво може да направи организацията съвместно с тази страна.

В края на октомври в реч в украинския парламент Столтенберг заяви, че пътят на присъединяването към алианса не е лесен и желаещите да преминат през него трябва да направят значителни реформи, но вратите за НАТО остават отворени за Украйна.