Украйна поиска от ЕС мащабна военна помощ
Украйна поиска от ЕС мащабна военна помощ / БГНЕС, архив

Украйна иска от Европейския съюз да й отпусне мащабна военна помощ след "откровеното руско навлизане", предаде Франс прес, цитирайки украинския посланик към ЕС Костянтин Елисеев.

"Призоваваме да се свика извънредна сесия на Европейския съвет на 30 август по въпроса за Украйна. Стига толерантност и отстъпчивост пред агресора. Солидарността трябва да се материализира чрез значителни санкции и мащабна военна и техническа помощ", заяви Елисеев в профилната страница на посолството в социалната мрежа Фейсбук.

В събота се очаква председателят на Европейската комисия Жозе Барозу да се срещне с украинския президент Петро Порошенко и да обсъди с него въпроси, засягащи подкрепата, която ЕС може да окаже на Украйна, съобщи говорителят на ЕК Джонатан Тод, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сред темите за обсъждане на срещата ще бъдат още развитието на събитията в Източна Украйна и предстоящите парламентарни избори. Порошенко ще разговаря в събота и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. ЕК е "извънредно обезпокоена" от сведенията за навлизане на руски войски в Украйна, предаде Франс прес, цитирайки говорителката на европейската дипломатическа служба Мая Кочиянчич.

Източник: БТА