Запорожката АЕЦ
Запорожката АЕЦ / БТА
Украйна обмисля дали отново да пусне в експлоатация най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която в момента е окупирана от руски военни, за да подсигури нейната безопасност, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на директора на компанията оператор.

Това става само няколко седмици след като Запорожката АЕЦ бе спряна поради опасения от ядрена авария.

Централата в Югоизточна Украйна се превърна в една от предизвикващите най-силно безпокойство точки на напрежение по време на войната. Тя понесе щети вследствие на бойните действия и това предизвика тревоги в международната общност. Директорът на Запорожката АЕЦ беше задържан от окупационните сили този уикенд и освободен вчера.

Украинската държавна компания "Енергоатом" спря последния от шестте реактора на централата на 11 септември, тъй като руските военни прекъснаха връзката за доставка на електронергия от външни източници за системите ѝ за охлаждане и безопасност, отбелязва АП.

Сега обаче операторът е изправен пред друг проблем. В интервю за АП директорът на "Енергоатом" Петро Котин каза, че компанията може отново да пусне в експлоатация два реактора в рамките няколко дни, за да защити системите за безопасност от застудяването с наближаването на зимата. Съответното решение според него може да бъде взето още утре.

"В момента правим оценка на всички рискове. И това зависи от времето", каза Котин. "Ако температурите са ниски, всичко вътре ще замръзне. Оборудването за безопасност ще бъде повредено. Така че трябва да има отопление и единственото отопление може да дойде от работещия реактор", обясни той.
БТА