/ БГНЕС
Украйна и Израел подписаха междуправителствено споразумение за създаването на зона за свободна търговия. Официалната церемония се състоя днес в Ерусалим и бе предавана пряко по украинския "Канал 5", съобщи ТАСС.
 
Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви преди подписването, че споразумението ще доведе до подобряване на живота на народите на двете страни. "То ще направи по-евтини украинските стоки в Израел и израелските в Украйна", каза Порошенко.
 
Правителството на Украйна съобщи по-рано, че зоната за свободна търговия ще позволи безмитен износ към Израел на широк спектър от аграрни и продоволствени продукти, както и медицински препарати, козметика, продукти на химическата и леката промишленост, строителни материали, електроника други.
 
Три години след като документът влезе в сила, ще паднат митата за подправки, семена, брашно, кетчуп, консерви, дрехи, мебели и стъкло. Предполага се, че Израел ще отмени входните мита за 9,2 на сто от украинските селскостопански продукти и около 80 на сто от индустриалните.
 
Планираната аудиенция на Порошенко при патриарха на Ерусалим Теофил Трети днес бе отменена заради неразположение на свещеника.
 
По-рано украинският президент, който е на еднодневно посещение в Израел, се срещна с израелския си колега Реувен Ривлин.
 
БТА