Украинският президент обяви едностранно прекратяване на огъня
Украинският президент обяви едностранно прекратяване на огъня / снимка: БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко обяви едностранно прекратяване на бойните действия в югоизточната част на страната до 27 юни, предадоха световните агенции. Съобщението е поместено на сайта на украинското вътрешно министерство. По думите на Порошенко "това се прави с цел терористите да могат да сложат оръжие, а тези, които не го направят, ще бъдат унищожени", съобщи ИТАР-ТАСС.

Порошенко добавя, че по време на примирието украинските правителствени сили ще стрелят само ако бъдат нападнати от сепаратисти.

Очаква се амбициозният мирен план на Порошенко да започне да се прилага веднага след влизането в сила на прекратяването на огъня тази вечер, посочва Франс прес.

Украинският президент посети лагер на Антитерористичния център на Националната гвардия на Украйна в Святогорск, на 15 км северно от Славянск, където награди военнослужещи, предаде ИТАР-ТАСС. Това е първото посещение на новия прозападен президент в Донецка област - един от бастионите на сепаратистите, където боевете продължават - от встъпването му в длъжност на 7 юни, отбелязва АФП.

"Днес, на 20 юни, трябва да започне прекратяването на огъня. То ще продължи до 27 юни", обяви Порошенко. Срокът от седем дни е "повече от достатъчен, за да започне процеса на разоръжаване и създаването на буферна зона по границата между Русия и Украйна", добави Порошенко, споменавайки две от мерките в мирния си план, който беше обявен днес.

Планът от 14 точки включва мерки в областите на икономиката, политиката и сигурността. "Украинската армия прекратява огъня! Но това не означава, че ние няма да дадем отпор в случай на агресия срещу нашите военни, ние ще направим всичко за защитата на територията на нашата държава", цитира думите на Порошенко сайтът на украинския президент, съобщи ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА