Украинският парламент одобри на първо четене проектосанкции срещу Русия
Украинският парламент одобри на първо четене проектосанкции срещу Русия / снимка: БГНЕС

Върховната рада на Украйна одобри на първо четене законопроекта за санкции срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Депутатите приеха проекта с 243 гласа "за". В законопроекта има 29 мерки за незабавно и ефективно реагиране на потенциалните заплахи за националните интереси и националната сигурност на Украйна. На днешното пленарно заседание преди да бъде гласуван документът, украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че е готов да приеме всички предложения за промени в текста, така че да се подготви версия, която да се гласува на второ четене, което може да се състои още днес.

Съгласно проекта Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензии, да ограничава или прекратява пощенски услуги.

Освен това в проекта на закона се предвижда и ограничаване или прекратяване на дейности на средствата за масова информация, в това число и интернет, забрана и ограничаване на влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана на навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна. В проекта се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на безопасността и отбраната. Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Когато проектът на закона бъде одобрен в цялостен вид, той ще влезе в сила още на следващия ден след публикуването му. Самите санкции ще влязат в сила с указ на президента на Украйна. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк вече съобщи, че правителството има намерение да представи за разглеждане на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна списък със санкции срещу 172 физически и 65 юридически лица от Русия и други страни. Предложенията за санкции ще се разглеждат и от министерския съвет, от депутатите, от президента, от националната банка, от Службата за сигурност.

Източник: БТА