Украински висш военен мина на страната на сепаратистите
Украински висш военен мина на страната на сепаратистите / БГНЕС, архив

Бившият помощник на украинския министър на отбраната ген.-майор Олександър Коломиец мина на страната на самопровъзгласената Донецка народна република в Източна Украйна. Съобщението направи лично генералът на пресконференция в Донецката осведомителна агенция, предаде ТАСС.

По думите на Коломиец, като помощник на министър Степан Полторак той е бил и главен военен аналитик, а преди това 19 години е заемал поста военен комисар на Донецка област.

Бившият украински висш военен твърди, че се е наложило да изпрати семейството си далеч от Киев, за да не бъде преследвано от властите. Според Коломиец, мнозина офицери, с които е служил, споделят желание да минат на страната на сепаратистите. Моралът на украинската армия е "на много ниско ниво", заяви той. "Всички генерали и офицери, които разбират, че действията на властта са престъпни, не желаят да воюват". Откакто Киев е започнал обявената антитерористична операция в Източна Украйна, "на страната на Донецката народна република са минали стотици войници и офицери", каза Коломиец.

Той не е първият представител на украинските силови структури, който минава на страната на отцепниците, отбелязва ТАСС. Според руската агенция, по-рано бившият шеф на митницата в Луганск Олег Черноусов и братята Олексий и Юрий Мирошниченко, служители на украинското разузнаване и на посолството на Украйна в Париж, са се "завърнали в Луганск" - в т. нар. Луганска народна република, "поради несъгласие с политиката на официален Киев".

Източник: БТА