Украински сепаратисти задържаха 13 наблюдатели от ОССЕ
Украински сепаратисти задържаха 13 наблюдатели от ОССЕ / снимка: БГНЕС, архив

Проруски сепаратисти в Украйна задържаха 13 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Задържаните са наблюдатели от мисията на ОССЕ, пристигнала в Украйна за президентските избори, които ще се състоят на 25 май. Сред тях са и четирима немски граждани, съобщи министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лейен.

САЩ призоваха за незабавното освобождаване на задържаните. „Дълбоко обезпокоени сме от съобщенията за задържането на наблюдателите в Славянск. Осъждаме тези действия и изискваме незабавното освобождаване на задържаните”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки, посочва БГНЕС.

Украинските сепаратисти обвиниха пленниците, че са „шпиони на НАТО”, предаде АФП. Агенцията цитира изказване на лидера на сепаратистите Денис Пушилин, който заяви, че заложниците ще бъдат освободени само при условие, че на сепаратистите бъдат върнати „техните затвортници”.

В интервю за руска телевизия, цитирано от ДПА, самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че задържаните са „професионални военни” и не приличат по нищо на екипа на ОССЕ, с който той наскоро е провел „нормален разговор”, допълва БТА. Пономарьов обвини задържаните, че са подготвяли саботаж, вдъхновен от украинските власти в Киев.