Украинската армия се сдоби с модерна военна техника
Украинската армия се сдоби с модерна военна техника / снимка: БГНЕС, архив

На церемония в украинския град Житомир в северната част на страната президентът Петро Порошенко предаде на въоръжените сили над 100 единици съвременна военна техника, включително изтребители, самоходни тежки оръдия и БТР-и, предаде ДПА.

"Убеден съм, че 2015 -а ще бъде годината на нашата победа", каза прозападно настроеният украински държавен глава. "За да постигнем това, имаме нужда от силна, патриотично настроена и добре екипирана армия."

Според ДПА това трето поред за един месец предаване на оръжия на армията говори, че украинското правителство се готви за война с проруските сепаратисти в Източна Украйна и е предизвикателство срещу мирните преговори, водещи се днес в Берлин.

Тези ходове на Порошенко са в разрез с примирието, договорено в началото на септември в беларуската столица Минск, където двете страни в конфликта се съгласиха да изтеглят тежките оръжия, отбелязва ДПА.

Дипломати от Украйна, Русия, Германия и Франция са в Берлин днес, за да обсъждат изпълнението на Минските споразумения. Самият Порошенко засега предвижда да се включи в разговорите с руския президент Владимир Путин, които ще се състоят на 15 януари в Казахстан. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел също смятат да участват в срещата, на която се възлагат големи надежди за вдъхване на нов импулс на мирния процес.

В навечерието на разговорите в Берлин обаче руски и украински представители обаче изразиха скептицизъм по отношение на шансовете за напредък.

Източник: БТА