Лекарство, което може да спре размножаването на вируса, причиняващ COVID-19, е получено от руски учени от ТюмГу, съвместно с колеги от Казахстан. Резултатите са публикувани в списание Molecules.

Пандемията от COVID-19 все още не е приключила, а клинично одобрените лекарства срещу SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, все още са малко, твърдят експерти. Както обясняват учените, преките антивирусни лекарства трябва да могат да разпознават вирусните протеини, да се свързват с тях и да потискат функцията на вирусните ензими.

Според изследователите, в момента в Русия няма такива одобрени лекарства, докато в САЩ например само едно съединение е получило пълно одобрение. Друго съединение, частично одобрено в САЩ, се оказа неефективно срещу най-разпространения сега щам Омикрон. Според учените друго съединение, одобрено в някои страни, не е доказало ефективността си в изпитванията и е токсично дори в терапевтични дози.

COVID-19 у нас: Новите случаи за последното денонощие

За да намерят нови лекарства срещу SARS-CoV-2, учените от Тюменския държавен университет изследват съединения от класа на епоксибензооксинопиридините. След като синтезирал и анализирал няколко съединения от този клас, екипът идентифицирал водещо лекарство с голям потенциал за борба с вируса.

"Едно от седемте съединения, които получихме, показа антивирусна активност. То е токсично за вирусните клетки и е способно да инхибира размножаването на SARS-CoV-2 в концентрации в рамките на фармакологично безопасния диапазон. Изследваният от нас клас вещества е структурен аналог на природни съединения, които потискат растежа на вируса HIV-1", казва Алена Сталинская, лабораторен изследовател от Института по екологична и селскостопанска биология (X-BIO) на Тюменския държавен университет.

Новото съединение е епоксибензооксоцинопиридин с прикрепена дихидрохиноксалин-2-онна група, казват изследователите. Според тях полумаксималната му ефективна концентрация е 2,23 µg/μl, което позволява използването му в лекарства.

Изследването е извършено съвместно със специалисти от Казахския национален център по биотехнологии. В бъдеще научният екип възнамерява да продължи изследването на новото лекарство и да го подготви за тестване върху живи организми. 
БГНЕС