Известният казахстански филмов режисьор и музикант Сакен Битаев бе убит от бандити по време на безредиците в Алмати. Това написа на страницата си във Фейсбук приятел на починалия Данияр Адилбеков.

По думите му убийството на рапъра е станало на 7 януари, когато той се опитал да се укрие от радикалите, които се опитали да му отнемат колата. "Тълпата се приближи отзад и започна да отваря вратите. Момчетата дадоха газ, но грабителите започнаха да стрелят по отдалечаващата се кола. Един куршум прониза белия дроб на Сакен", написа Адилбеков.

Той отбеляза, че родителите на Битаев все още не могат да приберат тялото на сина си, тъй като в града няма достатъчно полицаи, които да документират смъртта. Всички сили за сигурност участват в потушаването на погромите.

"Бащата на казахстанския хип-хоп. Няма нито един рапър в Казахстан, който да не познава звука на Salamalec - негово дете. Почивай в мир, братко мой! Сега си до легендите - 2pac и Biggie, старият Боб Марли. Всичко, както искаше", добави приятел на убития. 

 
БГНЕС