Убиец иска газова камера вместо смъртоносна инжекция
Убиец иска газова камера вместо смъртоносна инжекция / снимка: Guliver/Getty Images

В американския щат Мисури днес ще бъде екзекутиран 55-годишният Ърнест Джонсън, който страда от тумор в мозъка.

Предполага се, че смъртоносната инжекция, с която ще бъде умъртвен Джонсън, заради мозъчния му тумор ще му причини големи страдания. Въпреки това смъртната присъда ще бъде изпълнена, което ще стане след 18.00 ч. местно време (2.00 ч. българско).

През 1994 г. Джонсън пребива до смърт трима човека на бензиностанция. През 2008 г. претърпява операция при която част от тумора в мозъка му е отстранена. Той ще бъде инжектиран с микс, в основата но който е пенобарбитал. Препаратът въздейства на централната нервна система, което означава, че вероятно осъденият ще изпита големи страдания заради тумора в мозъка му.

"Това е нечовешко. Ако бъде умъртвен в газова камера, ще страда по-малко", отбелязват адвокатите на Джонсън, чиято апелация не бе уважена от съда, макар магистратите да признаха, че може би страданията на осъдения по време на екзекуцията ще бъдат големи. Съдът отказа и да разреши алтернативна форма на екзекуция. "В Мисури няма работеща газова камера", отбеляза Дейвид Оуън от департамента по затворите.

Източник: БГНЕС