U.S. сенатори заплашват да блокират влизането на Русия в СТО
U.S. сенатори заплашват да блокират влизането на Русия в СТО / netinfo

Влиятелни американски сенатори изпратиха до представителя на САЩ в Световната търговска организация Сюзън Шваб писмо със заплаха, че ще попречат на приемането на Русия в СТО заради сътрудничеството й с Иран в ядрената област. Това се съобщава на Интернет страницата на вестник “Уолстрийт джърнъл”, който разполага с текста на писмото.

Четирима сенатори, сред които и републиканецът от щата Юта Орин Хеч, искат Москва изцяло да прекрати строителството на атомната електроцентрала в Бушер. Законодателите се опасяват, че Техеран ще може да обогатява урана, използван като гориво за електроцентралата, за крайното му приложение в ядрено оръжие.

“Тревожи ни самата възможност Иран да се научи да обогатява ядрено гориво. Изразяваме дълбока загриженост от това, че Русия ускорява този процес”, се казва в писмото.

На 26 септември Русия и Иран подписаха допълнително споразумение към договора за строителството на атомната електроцентрала в Бушер. Съгласно това споразумение физическият пуск на атомната електроцентрала трябва да стане през септември 2007 г., а енергийният – през ноември 2007 г. Освен това страните се договориха доставката на гориво да започне не по-късно от 6 месеца преди физическия пуск.