/ iStock/Getty Images
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че през следващите седмици се подготвя да "изгради" диалог с гръцкия си колега Никос Дендиас, пише гръцкият ежедневник "Катимерини" в кореспонденция от Истанбул.

По време на посещението си в Португалия вчера Чавушоглу заяви, че "има отворен прозорец (на възможност) да имаме по-добър диалог с Гърция. Гръцкият министър (на външните работи) е мой личен приятел и през следващите седмици ще установим диалог с него и в тези рамки сме готови да отворим нова страница в отношенията си с ЕС".

На съвместната пресконференция с португалския си колега Аугущу Сантуш Силва турският министър на външните работи обаче зае твърда позиция по кипърския въпрос:

"В Кипър би било загуба на време да дискутираме за федеративно решение. 52 години обсъждахме това и съм сигурен, че няма да намерим решение и с още 52 години разговори. Това няма да стане не защото не го иска Турция или кипърските турци, а защото кипърските гърци не искат да споделят нищо", заяви Чавушоглу.
БТА