/ iStock/Getty Images
Турция забави темпа на ваксинация срещу Ковид-19 след скоростното начало миналата седмица, но може отново да го ускори, когато осигури ваксини за най-възрастните си граждани, съобщи координаторът на програмата, цитиран от Ройтерс.

Още през първите седем дни от ваксинирането Турция имунизира един милион души. През първите два дни бяха ваксинирани 600 хиляди медици, но темпът спадна до към 100 хиляди дневно с разширяването на кампанията към старческите домове.

"Логистично нашият капацитет е много голям. Сегашните количества дози са значително ниски за нас", каза пред Ройтерс Мустафа Яманоглу.

Като други фактори, забавящи темпа на ваксиниране, координаторът посочи необходимостта от "правилно прилагане" на ваксините и ограничаване на контакта, така че да се избегне разпространяване на инфекция.

"Очакваме колебания в скоростта на ваксиниране в зависимост от възрастовите групи и подвижността, това ще се случи в идния период", каза още в интервюто Яманоглу.

Анкара е договорила 50 милиона дози от ваксината КоронаВак на китайската фирма Синовак и преговаря също с други компании, произвеждащи ваксини. Досега тя е получила само три милиона дози. Властите не са уточнили датата за следващата доставка.

Яманоглу каза, че властите имат резервни планове, в случай че доставките се забавят, но не разкри подробности.

Преди това здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че Турция има капацитет да прилага по два милиона ваксини дневно. Страната има население от 82 милиона.
БТА