Семейство Тръмп
Семейство Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да удължи до 14 септември 2021 г. търговските ограничения, които са в сила срещу Куба. Изявление на американския лидер бе разпространено в сряда от пресслужбата на Белия дом., съобщава ТАСС.

Реших, че е в национален интерес на САЩ да удължи тези мерки срещу Куба за една година, се казва в изявлението.

САЩ включиха Куба в черен списък на страни, които не съдействат в борбата с тероризма

Със същото решение Тръмп разшири правомощията си, които му дават свобода на действие по отношение на спазването на това ембарго и издаване на разрешения за отделни транзакции.

Това е закон, който влиза в сила през 1917 година и позволява да се ограничава търговията със страни, враждебно настроени към САЩ.

Русия и Куба възстановяват връзките, скъсани през Студената война

САЩ прекъснаха дипломатическите връзки с Куба през 1961 г. в отговор на национализацията на американската собственост на острова. След това Вашингтон обяви налагането на търговско и икономическо ембарго срещу страната. През декември 2014 г. Барак Обама, тогавашен президент на САЩ, призна, че предишната политика на Вашингтон спрямо Хавана не работи и обяви началото на движение към нормализиране на двустранните връзки и облекчаване на санкциите срещу Куба.

Сближаването между двете държави обаче спря, след като Доналд Тръмп пое САЩ през януари 2017 г., той затегна правилата за пътуване до страната за своите граждани и наложи забрана за правене на бизнес с организации, контролирани от кубинските военни.
БГНЕС