/ getty images
Републиканецът Доналд Тръмп, опитвайки се да оспори резултатите от преброяването на изборите чрез съда, би могъл да служи добре на страната си, ако твърденията за умишлена измама бъдат потвърдени. Това мнение изрази за ТАСС професорът по политически науки в Калифорнийския технологичен институт, автор на четири книги и десетки научни статии, Родерик Кийуейт.

„Трудно е да се предвиди колко дълго ще продължат тези съдебни спорове“, призна политологът. Той, като направи сравнение със сегашната ситуация, нарече кампанията от 2000 г. „детска шега“, когато вицепрезидентът, демократът Ал Гор и републиканецът Джордж Буш се бориха за президентския пост.

"Процесуалният процес след изборите през 2000 г. включваше само няколко окръга на Флорида и по същество се отнасяше до боравенето с дефектни бюлетини. Всичко това са детински шеги в сравнение с настоящия изборен цикъл, който се занимава с твърдения за широко разпространени измами с няколко вида вот ", каза Кийуейт.

Гор спечели подкрепата на повече гласоподаватели преди 20 години (48,4% срещу 47,9% на Буш), но получи по-малко електорални гласове (266 срещу 271). Решителният вот беше във Флорида, където Буш спечели с няколкостотин гласа. Екипът на Гор поиска ръчно преброяване с аргумента, че грешките са неизбежни при автоматичното преброяване на 6 милиона бюлетини. След едномесечна обработка и съдебен процес, Върховният съд на САЩ отсъди с пет гласа срещу четири в полза на кандидата от Републиканската партия.

Политологът обърна внимание на публикации за многобройни случаи на гласуване на „мъртви души“ в щатите Мичиган, Пенсилвания и други. "Доколкото разбирам, републиканците сега проверяват избирателните списъци срещу некролозите и установяват дали мъртвите хора все още са политически активни или поне се чувстват достатъчно добре, за да гласуват у нас!", отбеляза той.

„ Може да се случи, че Тръмп, разкривайки измами на изборите в най-големите градове на САЩ, ще направи на страната най-важната услуга по време на своето управление“, каза политологът.
БГНЕС