/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Израел също трябва да направи "значителни компромиси" за постигането на мир с палестинците, предаде Ройтерс.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В интервю за консервативния израелски всекидневник "Хайом", което трябва да бъде публикувано изцяло в неделя, Тръмп описва решението си да признае Йерусалим за столица на Израел като "връхна точка" на първата година от мандата си.

Решението на Тръмп за Йерусалим ще бъде атакувано в Международния съд в Хага

"Исках да стане ясно, че Йерусалим е столица на Израел. Що се отнася до конкретните граници, ще окажа пълната си подкрепа за онова, за което двете страни се споразумеят помежду си", казва той. "Мисля, че двете страни трябва да направят значителни компромиси, за да бъде възможно постигането на мирно споразумение", добавя той, без да уточнява какви отстъпки има предвид.

Ислямска държава с ужасяващи заплахи към САЩ заради Йерусалим (СНИМКА)

Интервюто съвпада с поредната проява на напрежение между палестинското ръководство и американския посланик в Израел Дейвид Фрийдман по повод убийството на еврейски заселник от палестинец. След като в понеделник заселникът бе убит с нож, Фрийдман написа в "Туитър", че е дарил линейка за селището на убития и упрекна палестинските лидери, че възхваляват убиеца.

Тръмп плаши да спре помощта за страните, които са срещу решението му за Йерусалим

Последва отговор на Набил Абу Рудейна, говорител на президента Махмуд Абас, който обвини посланика на САЩ, че подкрепя окупацията на палестински територии, и го попита кой представлява той: Америка или Израел.

Историята на Йерусалим: от 1000 г. пр. Хр. до днес

При огласяването на решението си за Йерусалим на 6 декември Тръмп не изключи присъствието в града на палестинци. Последните обаче искат Източен Йерусалим за столица на своята бъдеща държава. Източен Йерусалим е под израелска окупация от Шестдневната война през 1967 г., припомня Ройтерс.
БТА