Въпреки надеждите - и на румънци, и на българи, през мандата на Тръмп не бяха премахнати визите за САЩ
Въпреки надеждите - и на румънци, и на българи, през мандата на Тръмп не бяха премахнати визите за САЩ / iStock/Getty Images
Тръмп отзова посланик Цукерман от Румъния. Темата за визите се отлага, пише днес в. "Ромъния либера". Американският посланик Адриан Цукерман приключи мисията си в Румъния и се връща в САЩ, като засега не се съобщава дали той ще има дипломатически правомощия, отбелязва вестникът.

Външният министър на Румъния Богдан Ауреску е приел посланик Цукерман на прощална среща, пише "Ромъния либера" и припомня, че Адриан Цукерман има румънски корени. Той бе назначен за посланик в Румъния от президента Доналд Тръмп през 2019 г., въпреки че не бе дипломат от кариерата.

Сега посланикът приключва мандата си, тъй като според правилата на дипломацията посланикът приключва мандата си едновременно с този на държавния глава, който го е изпратил на мисията, пише румънският вестник, като отбелязва, че в някои случаи тези правила не са задължителни. "Ромъния либера" дава пример с предшественика на Цукерман - Ханс Клем, който бе назначен от президента Обама, но продължи мандата си и по времето на Доналд Тръмп.

На срещата в министерството на външните работи на Румъния, състояла се на 11 януари, министър Ауреску и посланик Цукерман са обсъдили развитието на отношенията между двете страни. За съжаление, въпреки високата оценка за Румъния от страна на властите във Вашингтон, въпросът за отмяната на визите за гражданите на Румъния, които искат да пътуват до САЩ, остана нерешен и по време на мандата на посланик Цукерман, пише "Ромъния либера".

На срещата с американския посланик външният министър на Румъния е подчертал важността на разширяването на американското военно присъствие в Румъния. Богдан Ауреску е изразил увереност, че новата американска администрация, ръководена от Джо Байдън, ще подкрепи и по-нататъшното задълбочаване на Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ.

"Ромъния либера" пише още, че по последни информации, пристигащи от САЩ, администрацията на Байдън ще подкрепи засилване на американското военно присъствие в Румъния, както и в още две европейски страни - България и Гърция. Това решение обаче няма да бъде свързано със съкращаване на броя на американските войници в Германия, както искаше президентът Тръмп, пише румънският вестник.

Източник: БТА