/ Gulliver/Getty Images
Китай иска да загубя на президентските избори в САЩ през ноември, увери американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията Тръмп посочи като доказателство за това начина, по който Пекин действа в кризата с новия коронавирус. Китайците "ще направят всичко възможно", за да загубя, подчерта той.

Тръмп обвинява Китай за пандемията от новия коронавирус, която причини смъртта на най-малко 60 000 души в Съединените щати по данни на Ройтерс и потопи американската икономика в дълбока рецесия. Това изложи на риск кандидатурата на президента на САЩ за преизбиране, отбелязва агенцията.

Тръмп, който е обвиняван, че не е предприел навреме мерки, за да подготви Съединените щати за разпространението на заразата, заяви, че Китай е трябвало да уведоми по-рано света за коронавируса.

"Има много неща, които мога да направя. Проверяваме какво се е случило", отговори уклончиво той, попитан дали обмисля да наложи наказателни мита срещу Китай или дори да обяви, че не признава американски държавни облигации, притежавани от китайското правителство.

Президентът републиканец каза още в интервюто, което даде в Овалния кабинет в Белия дом, че не вярва на проучванията на общественото мнение, което отреждат победа на изборите на 3 ноември на вероятния кандидат на демократите Джо Байдън.

"Не вярвам на анкетите. Смятам, че хората в тази страна са интелигентни. И не мисля, че те ще изберат човек, който е некомпетентен", заяви Тръмп, визирайки Байдън.

Според проучване на института Ипсос за Ройтерс от тази седмица вероятният кандидат на демократите има подкрепата на 44 процента от регистрираните избиратели, а президентът републиканец - на 40 процента. Нещо по-лошо за Тръмп, според анкетата той изостава с 6 процента от Байдън в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - три щата, които му донесоха победата през 2016 г.
БТА