/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда днес, че Съединените щати няма да влязат във война с Иран, предаде Ройтерс. "Надявам се, че не", отговори Тръмп, попитан от репортери дали ще се стигне до такъв въоръжен конфликт.

Той направи този коментар на фона на засилването на напрежението между САЩ и Иран, което предизвика опасения от война между двете страни.

Напрежението около Иран е знак за пукнатини в един изпитан от времето съюз

Президентът на САЩ говори, приемайки в Белия дом швейцарския си колега Ули Маурер, чиято страна изпълнява ролята на дипломатически посредник между Вашингтон и Техеран.

Неутрална държава, Швейцария исторически представлява интересите на Съединените щати пред Иран. Вашингтон и Техеран не поддържат дипломатически отношения. Тръмп и Маурер са обсъдили редица международни въпроси, включително кризите в Близкия изток и Венецуела, съобщи Белият дом.

Президентът на САЩ е казал на изпълняващия длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан, че не иска война с Иран, съобщи днес в. "Ню Йорк таймс". Американският ежедневник се позова на неназовани представители на администрацията на Тръмп.

Президентът на САЩ казал това на шефа на Пентагона на брифинг вчера в Белия дом за засилващото се напрежение с Иран, твърди "Ню Йорк таймс". Председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси приветства, по думите й, "липсата на апетит" у Тръмп за военен конфликт с Иран.

Президентът на САЩ наложи нови санкции на Иран (ВИДЕО)

Междувременно Иран продължава да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г. въпреки че САЩ се оттеглиха от него. Това заяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.
 
"Ние проявяваме максимална сдържаност, въпреки че Съединените щати излязоха от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) през май м.г.", заяви той в началото на своите разговори в Токио с японския си колега Таро Коно.

Зариф нарече "неприемливо" увеличаването на американските санкции срещу Иран и призова международната общност да осъди Вашингтон и да защити споразумението.
БТА