Тръмп бърза да номинира свой човек във Върховния съд
Тръмп бърза да номинира свой човек във Върховния съд / getty images
Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че още в петък или събота ще предложи нов съдия за Върховния съд на мястото на починалата преди дни на 87-години Рут Гинсбърг, предадоха Франс прес и Ройтерс.

В интервю за телевизия "Фокс нюз" президентът отбеляза, че Сенатът, в който републиканците имат мнозинство, ще има достатъчно време да утвърди предложения кандидат преди президентските избори на 3 ноември.

Тръмп каза, че обмисля четири или пет кандидатури за мястото и ще огласи избора си след погребението на Гинсбърг, което се очаква да се състои в средата на седмицата.

"Ще го обявя или в петък, или в събота и тогава работата ще започне, но се надяваме, че няма да е много работа“, каза Тръмп пред Fox News.

Тръмп очаквано отхвърли аргументите на Демократическата партия, че Сенатът - контролиран от неговата Републиканска партия - трябва да изчака да гласува номинирания до след президентските избори на 3 ноември, когато те евентуално може да имат шанс да заменят известната с либералните и феминистките си възгледи Гинсбърг със свой човек.

„Окончателното гласуване трябва да се направи преди изборите. Имаме достатъчно време за това“, отсече Тръмп. Пред свои привърженици в Северна Каролина президентът не криеше задоволството си, че ще номинира трети член на Върховния съд: „Ще бъде жена, много талантлива, много блестяща жена. Още не съм избрал коя, но имаме много жени в списъка“.