Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Доналд Тръмп каза днес, че би подписал лично споразумението за мир с талибаните, ако преговорите за край на продължаващата над 18 години война в Афганистан приключат успешно, предаде Франс прес.

"Да, бих сложил подписа си на него", каза американският президент, отговаряйки на въпроси на журналисти, преди да отпътува на двудневно официално посещение в Индия.

Талибаните се разбраха за 7-дневно примирие с НАТО и Кабул

Едноседмично частично примирие влезе в сила в Афганистан вчера преди подписването на безпрецедентно споразумение между талибаните и САЩ, планирано за 29 февруари, в случай че бъде спазено договореното намаляване на насилието в цял Афганистан.

Тръмп не уточни какъв документ би искал да подпише, но отбеляза, че всяко решение ще зависи от напредъка на място по време на примирието.

За 10 години: Над 100 000 убити или ранени цивилни в Афганистан

Той отбеляза, че за момента насилието действително е намаляло, но е изминал само ден и половина от началото му и трябва да се изчака. "Ще видим какво ще стане. Искам да видя как вървят нещата през този едноседмичен период. Ако това продължи до края му, ще сложа подписа си. Време е за прибиране у дома, те също искат да спрат, каза Тръмп. Смятам, че и талибаните искат споразумение. Умориха се да се бият", допълни президентът.

Частичното примирие (формулирано като "намаляване на насилието") е замислено като проява на добра воля от страна на ислямистките бунтовници преди подписването на споразумение с Вашингтон за постепенно изтегляне на американските войски в замяна на гаранции за сигурността.

Сключване на споразумение ще проправи път за вътрешноафганистански дискусии, след като талибаните от 18 години отказват да преговарят с правителството в Кабул, което смятат за "марионетка" на Вашингтон.
БТА