Тропическа буря брули бреговете на САЩ
Тропическа буря брули бреговете на САЩ / снимка: Gulliver/Getty Images

Първата тропическа буря за сезона на ураганите в Атлантическия океан, която се казва Андреа, се завихри на суша в четвъртък. Първото появяване на територията на САЩ бе на западния бряг на Флорида и започна около 40 минути след полунощ, българско време, предизвиквайки проливни дъждове.

Съобщението е на американската агенцията за наблюдение на ураганите в САЩ. Бурята е със скорост на ветровете до 85 км/ч и няма да се превърне в ураган, както преди това се бояха от агенцията. Бурята се движи от Флорида на изток със скорост от около 24 км/ч. При тази скорост Андреа би трябвало да брули бреговете на САЩ през уикенда. Според агенцията скоростта на придвижване на целия вихър ще се ускори в следващите 24 до 48 часа.

Според агенцията, очаква се Андреа да загуби своя тропически характер в събота, но са възможни наводнения по крайбрежието заради натиска на вълните и по-високия прилив, съобщава БГНЕС. Докато преминаваше над Куба, Андреа предизвика проливни дъждове в западната провинция Пинар дел Рио, принуждавайки властите да евакуират хиляди хора.

Няколко торнада са възможни вечерта над Флорида и крайбрежните райони на Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина, предупредиха учените. Атлантическият сезон на ураганите започна от 1 юни. Краят му е 30 ноември. Според метеоролозите тази година се очаква той да е по-активен.