/ iStock/Getty Images
Тази година в Албания са убити 13 жени, съобщава информационният сайт Екзит.

Сайтът съобщава за смъртта на 23-годишна жена във Фиер, убита от бившия си съпруг, който тъкмо бил излязъл от затвора след присъда за домашно насилие. Мъжът - на 31 години от село Жупан, близо до Фиер, е държал бившата си жена и семейството ѝ като заложници няколко часа. Албанските специални части преговаряли с него в продължение на няколко часа. В крайна сметка той е застрелял бившата си съпруга.

Остава неясно защо той е лежал в затвора само една година, след като е бил обвинен в оказване на съпротива на полицейски служител, притежание на незаконно оръжие и домашно насилие. Жертвата е била поискала ограничителна заповед срещу него.

Депутатката от опозицията Албана Вокши призова за повече усилия за гарантиране на сигурността на жените в страната. Тя каза, че държавата и съдът са отговорни за инцидента.

"Млада жена бе убита в дома ѝ, защото правителството и правосъдието не си вършат работата. Изхождайки от броя на жените в правителството и в парламента, изглежда, че (премиерът) Еди Рама ги използва като прикритие за влошаването на положението със сигурността на живота и достойнството на жените", коментира депутатката.

Еди Рама обяви тези дни състава на новото си правителство, в което от 16 предложени министри 12 са жени, предизвиквайки положителни реакции у местните и чуждестранните медии, отбелязва Екзит. В същото време това по никакъв начин не съответства на мястото на жените в албанското общество, което се нуждае от цялостна трансформация в отношението и политиката към жените.

Над 53 процента от жените в Албания са преживели поне една форма на домашно насилие най-малко веднъж. Полицията е успяла да предприеме действия в по-малко от 13 процента от случаите през 2020 г., а процентът на съдебни присъди е още по-нисък. Албания е също така сред страните с най-големи разлики между половете по отношение на заетостта, образованието и неплатения домашен труд.

Няколкостотин албански жени се губят годишно и заради селективни аборти на база пол, посочва Екзит
БТА