Трима души загинаха след силно земетресение в района на град Осака в Западна Япония, съобщиха Ройтерс и ДПА. Първоначално властите обявиха, че трусът бил с магнитуд 5,9, но по-късно го коригираха на 6,1. Не е издадено предупреждение за цунами.
 
7 години по-късно: Япония си спомня катастрофалния трус (СНИМКИ)

Срутили се бетонни стени убиха 9-годишно момиче в град Такацуки и 80-годишен мъж в Осака. В град Ибараки 84-годишен мъж починал, затиснат от паднала етажерка в жилището му.

Вижте още снимки от разрушенията след труса в Япония

Над 200 души са ранени в силния трус, разтърсил втория японски мегаполис Осака, предаде Ройтерс, като се позова на нови данни на японската телевизия Ен Ейч Кей. Агенция АП пък съобщава за над 90 ранени.

БГНЕС


Съобщава се за неголеми материални щати и за пожари в няколко сгради в резултат на земетресението, станало малко след 8.00 ч. местно време. Обекти на атомната енергетика не са пострадали в резултат на земетресението, съобщи на сайта си енергийната компания "Кансай електрик пауър", предаде ТАСС. По данни на компанията трусът е довел до прекъсване на електричеството в 170 000 домове. Близо 100 000 домакинства в района на бедствието са останали без газ.
 

Изцяло е прекратено движението на скоростните и обикновените влакове в югозападната част на остров Хоншу, както и на метрото в град Осака с население от 2,6 милиона души. Парализирано е и движението в редица участъци на магистралите.

ВИЖТЕ СНИМКИ ПРЕДИ 7 ГОДИНИ И СЕГА

Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе е създаден кризисен щаб. Премиерът заяви, че правителството прави оценки на щетите и че главният му приоритет е сигурността на жителите.
БТА