Тибетско момиче стана 95-ата жертва на самозапалване
Тибетско момиче стана 95-ата жертва на самозапалване / снимка: Reuters, архив

Тибетско момиче загина, след като се самозапали в размирен район в западната китайска провинция Цинхай, предаде ДПА.

Шестнайсетгодишното момиче се е самозапалило вчера в окръг Цзеког, провинция Цинхай, съобщи държавната агенция Синхуа. Тя не уточни самоличността на момичето, но съобщи, че е ученичка в средно училище. Според базиран в Индия сайт на живеещи в изгнание тибетци момичето се казва Бхенчен Кий и е на 17 години. По думите на цитиран от него тибетски изгнаник с контакти в района по време на протеста си тя викала в подкрепа на Далай лама. Около 2000 тибетци се събрали, за да изразят скръбта си от смъртта й, както и подкрепата си за Далай лама, посочи сайтът.

Двама 23-годишни тибетци са загинали в събота при два отделни протеста, съобщи базираната в Лондон организация "Свободен Тибет". Според нея от 2009 г. насам са се самозапалили общо 95 тибетци, предава БТА.

Полицията е арестувала монах и племенника му в китайската провинция Съчуан и ги е обвинила в подстрекателство към самозапалване на осем тибетци по указания на Далай лама и последователите му, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на агенция Синхуа.

Тибетски изгнаници и активистки групи планират за днес - Международния ден на правата на човека - демонстрации пред сгради на ООН в Ню Йорк, Женева и Делхи, за да призоват световната организация да се намеси за решаване на конфликта в Тибет.