/ iStock/Getty Images
Говорителят на управляващото Афганистан радикално движение „Талибан“ Забихулла Муджахид отхвърли твърденията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че талибаните са виновни за убийствата на повече от 100 служители на бившето афганистанско правителство.
 

В профила си в Туитър той написа, че не отговаря на истината „твърденията на генералния секретар на ООН, че сто членове на бившето правителство са убити от идването на власт в Афганистан на Ислямския емират“. „След обявяването на амнистията никой няма право да причини вреда на когото и да е“, се казва в съобщението. Муджахид отбелязва, че „дори да са се случили подобни инциденти заради лично отмъщение, властите са провели разследване и са наказали виновните“.

По-рано АФП съобщи, че в доклада на Гутериш се отбелязва, че талибаните и техните съюзници са виновни за убийствата на повече от сто бивши членове на афганистанското правителство и представители на силите за сигурност, както и на афганистанци, които са сътрудничели на чужденци. Твърди се, че данните са получени чрез сътрудници на мисията на ООН по оказване на съдействие на Афганистан.
БТА