/ Guliver/Getty Images
Тайланд спря плановете си да депортира 18-годишната саудитка Рахаф Мохамед ал Кунун, която твърди, че е избягала от домашно насилие в родината си, предаде ДПА, като цитира представители на тайландската имиграционна служба.

"Ако не иска да се върне, не можем да я пратим обратно. В момента тя не иска да се върне обратно. Затова няма да я принуждаваме", заяви пред медиите началникът на тайландската имиграционна полиция.

По-рано през деня съд в столицата Банкок отхвърли жалбата на осемнадесетгодишната Рахаф Мохамед ал Кунун срещу екстрадицията, съобщи нейната адвокатка, цитирана от Франс прес. Наказателният трибунал не взе под внимание твърдението на момичето, че се чувства застрашена в Саудитска Арабия.

Млада саудитка се барикадира в стаята си в Тайланд, моли за помощ, за да не бъде екстрадирана (ВИДЕО)

Саудитката
пристигнала на тайландско летище Суварнабхуми късно вечерта в събота, пътувайки от Кувейт за Австралия, но била спряна от имиграционните власти, защото нямала обратен билет, данни за престоя си в Тайланд и пари, съобщи говорител на имиграционната полиция на летището. Той добави, че саудитското посолство е уведомило властите, че Ал Кунун е избягала от дома си и те са били длъжни да ѝ откажат достъп до страната.
18-годишната саудитка съобщи в Twitter, че паспортът ѝ е бил взет от представител на саудитското посолство в Банкок. Дипломатическото представителство не потвърди, но и не отрече тази информация. Ал Кунун добави, че има виза за Австралия и иска да получи убежище там.

Момичето се барикадира в стаята си, откъдето изпращаше отчаяни призиви за помощ в социалните медии, отбелязва Асошиейтед прес.
 
БТА