Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че тютюнопушенето излага пушачите на по-висок риск от боледуване в тежка форма на Covid-19 и от смърт, предаде Асошиейтед прес.

При все това здравното ведомство на ООН не уточни колко по-високи могат да бъдат тези рискове при хоспитализираните пациенти. В научен анализ, публикуван тази седмица, СЗО обобщи резултатите от 34 обширни изследвания за връзката между тютюнопушенето и Covid-19. Сред разглежданите случаи фигурираха възможността от инфекция, хоспитализация и прекарването на заболяването в тежка форма и смърт.

Здравната агенция на ООН констатира, че пушачите са съставлявали 18 процента от хоспитализираните с коронавируса пациенти. Била установена връзка между употребата на тютюневи изделия и тежестта на п ротничането на заболяването. При пушачите се налагали много по-сериозни болнични процедури и рискът от смърт рязко се повишавал.

През месец април френски изследователи публикуваха проучване, обхващащо сравнително малък брой пациенти, според което пушачите били с по-малък риск от зараза от Covid-19. Но техните изводи бяха опровергани от голям брой учени поради липса на окончателни и по широкообхватни данни от проучването.

Според СЗО наличните доказателства говорят за това, че тютюнопушенето е свързано с по-тежко изкарване на болестта и препоръчва на пушачите да загърбят цигарите. 
БТА