/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че нейната цел поне 10 процента от жителите на всяка държава в света да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до края на този месец няма да бъде постигната, предаде ДПА.

Здравната агенция на ООН, която призовава богатите страни да дарят повече ваксини на развиващите се държави, отчете, че десетки страни, повечето от които в Африка, дори не се доближават до тази цел.

ООН съобщи за спад от 10% на заразените с COVID-19 в света

"Днес имаме нужда от железен глобален ангажимент за подкрепяне на ваксинацията на поне 40 процента от населението на всяка държава до края на тази година", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус миналата седмица. Той отбеляза, че следващата цел е 70 процента от жителите на всички страни да бъдат ваксинирани до средата на следващата година.

По данни на СЗО в Демократична република Конго са били инжектирани само 0,15 дози ваксина на всеки 100 жители. В Чад този показател е 0,87 на 100 жители, а в Мадагаскар - 1,5 на 100. За сравнение, в Германия досега са поставени повече от 128 дози ваксина на всеки 100 жители, в Китай - близо 146, а в Канада - 147.

СЗО: Намалява броят на заразените и смъртните случаи от COVID-19 по света

СЗО отдавна критикува богатите страни, че трупат резерви от ваксини, като използват много от тях за подсилващи, трети дози, при условие че милиони хора по света все още не са получили и първа доза.
БТА