Сърбия и Косово не постигнаха съгласие на преговорите в Брюксел
Сърбия и Косово не постигнаха съгласие на преговорите в Брюксел / снимки: БГНЕС

На преговорите в Брюксел между правителствените делегации на Сърбия и Косово двете страни не успяха да постигнат съгласие за нормализиране на отношенията помежду си.

Сръбският премиер Ивица Дачич, косовският му колега Хашим Тачи и главата на европейската дипломация Катрин Аштън проведоха няколко двустранни и тристранни срещи в рамките на 12 часа. Въпреки тези твърде дълги разговори до момента не сме постигнали споразумение, заяви рано сутринта в сряда сръбският премиер.

Още във вторник вечерта стана ясно, че преговорите зациклят. Александър Вулин, шеф на сръбската агенция за Косово, определи като „трудна и болезнена” атмосферата на разговорите, предаде Радио Б92. Около полунощ във вторник срещу сряда „все още не можем да говорим за напредък, нито дори за нещо, което да може да бъде описано като решение”, беше оценката на Вулин. Белград е притиснат от времето, тъй като на 16 април Европейската комисия трябва да излезе с доклад за напредъка на Сърбия в процеса по присъединяването на страната. Едно от условията за придвижването на Белград към членство в брюкселския клуб е именно нормализирането на отношенията с Прищина. Въпреки това Сърбия не оценява сегашните разговори като финален кръг от преговорите с Косово.

Преди да се включи в преговорите, косовският премиер Хашим Тачи се е срещнал в Брюксел с американския зам. помощник държавен секретар Филип Рийкар. Преди поредния кръг от преговори Белград - Прищина Катрин Аштън изрази оптимизъм, че в рамките на 8-я кръг от разговори нормализирането на отношенията Белград-Прищина „е постижимо, макар че няма да е лесно”. Тя разговаря поотделно със сръбския премиер Ивица Дачич и с косовския му колега Хашим Тачи.

Впоследствие тримата заседаваха заедно. След това - по искане на сръбската страна - преговорите отново бяха прекъснати за консултации. В крайна сметка световните агенции разпространиха думите на Дачич, че няма постигнато споразумение с Косово.

Големият препъникамък е статутът на сръбското малцинство в Косово. Прищина се съгласи да бъде създадена асоциация на сръбските общини в новоизлюпената на 17 февруари 2008 г. балканска държава, но не и да й бъдат дадени законодателна и изпълнителна власт. Очевидно косовските политици се притесняват, че даването на прекалено големи права на сърбите може да доведе до отцепването на населеното предимно със сърби Северно Косово и присъединяването му към Сърбия. Международната общност на всяка цена се стреми да предотврати създаването на „Република Сръбска” в Косово, заявил пред АФП източник, запознат с хода на преговорите.

Сръбският президент Томислав Николич в понеделник определи като „обезкуражаващи” идващите от Прищина сигнали и като опит Белград да бъде поставен пред свършен факт. Той призова ЕС - като посредник в преговорите - да гарантира правата на сръбското малцинство в Косово, допълва БГНЕС.

Преди да започнат преговорите Тачи подчерта, че е готов за диалог, стига разговорите да не влизат в противоречие с конституцията на Косово. Това, като че ли, предопредели фиаското на поредния кръг от преговори. Прогнозите бяха, че ако Белград отстъпи, Косово и Прищина могат да получат на срещата на върха на ЕС през юни зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към съюза.