/ netinfo
Британски учен, обвинен в Обединените арабски емирства в шпионаж, днес беше осъден на доживотен затвор, съобщи Ройтерс, като се позова на семейството му и на съдебно съобщение, поместено в местния в. "Нешънъл".

Матю Хеджис, 31-годишен докторант от университета Дърам, бе арестуван на 5 май на летището в Дубай след двуседмично посещение с изследователска цел и е държан в изолация.

Според главния прокурор Хамад ал Шамси британецът е обвинен, че е шпионирал ОАЕ в полза на неназована чужда държава, застрашавайки военната, икономическата и политическата сигурност на емирствата. Над 120 учени от цял свят призоваха с петиция властите на ОАЕ да го освободят. Неговата съпруга заяви, че той е събирал материал за дисертацията си, посветена на политиката за сигурност, която провежда ръководството на страната след Арабската пролет.

Днешното съдебно заседание е продължило по-малко от пет минути, а адвокатът на британеца не е присъствал, заяви семейството му.

Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че е "дълбоко шокиран" от решението на федералния съд на Абу Даби, което ще се отрази на отношенията между двете страни, предаде Франс прес.

"Аз съм дълбоко шокиран и разочарован от днешната присъда. Не това очаквахме от един приятел и доверен партньор на Обединеното кралство, тя е в разрез с получените уверения", заяви Хънт. Той подчерта, че по време на визитата си в Абу Даби на 12 ноември лично е повдигнал въпроса за Матю Хеджис на срещите си с престолонаследника на Абу Даби, принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, и с външния министър Абдула бин Зайед.

По-късно британският премиер Тереза Мей заяви, че нейното правителство е "изключително разочаровано и разтревожено" от присъдата, съобщиха ДПА и ТАСС. В изказване в британския парламент Мей увери, че Форин офис ще продължи да поддържа тесни контакти с Матю Хеджис, семейството му и неговите адвокати.
 
"Ние ще продължаваме да правим всичко по силите си, за да им оказваме подкрепа (. . .) и да настояваме на най-високо равнище за решаване на този въпрос", заяви британската министър-председателка, преди да отпътува за Брюксел за среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.
БТА