Съд в Мианма осъди на смърт 33-годишен мъж за атентатите през 2010 г.
Съд в Мианма осъди на смърт 33-годишен мъж за атентатите през 2010 г. / снимка: sxc.hu

Съд в Мианма осъди на смърт 33-годишен мъж за серията атентати в Янгон през април 2010 година , при които загинаха 10 души и десетки бяха ранени. Това съобщи адвокатът на осъдения, цитиран от Франс прес.

Специалният съд на затвора Инсейн в бившата столица на Мианма осъди Фьо Вай Аун, обвинен по седем параграфа, заяви адвокатът му и уточни, че ще обжалва.

Според Амнести Интернешънъл нито един затворник не е бил екзекутиран в Мианма от 1988 година досега. Преди година новото правителство разпореди амнистия, която замени всички смъртни присъди с доживотни.

Атентатите от 2010 година, най-смъртоносните от пет години в Янгон, бяха извършени на традиционния Празник на водата, с който се отбелязва настъпването на новата година, припомня БТА.

Режимът приписа атентатите на "Дръзките воини - бирмански студенти", известни от няколко години с действията си срещу хунтата.

Петима души, въоръжени с гранати и автомати, нападнаха посолството на Мианма в Банкок през 1999 година и взеха 38 заложници. През май 2005 година експлозии в два супермаркета и център за конференции в Мианма отнеха живота на 23 души.