/ БГНЕС
Студентите настояват да бъде отменено задължителното посещение на лекции
Профсъюзът на студентите в Каталуния (SEPC), който подкрепя независимостта на автономната област, започна от днес всеобща стачка. Основните искания на протестиращите са получаването на право да се посещават протестни акции, без това да се отрази на техните оценки. В частност, студентите настояват да бъде отменено задължителното посещение на лекции, пише РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

Те провеждат различни акции в университетите и са блокирали пътни артерии.
 

Най-усложнена е обстановката в университета „Помпеу Фабра” в Барселона, където протестиращите блокираха входовете за трите кампуса, за да не допуснат до лекции студентите, които не участват в стачката.

В понеделник вечерта ръководството на университета призова организаторите на стачката да не пречат на останалите да посещават занятията. Въпреки това, предвид ситуацията, препоръча на студентите да не идват в кампуса, докато ситуацията не се нормализира.
 

"Да живее Испания!" в центъра на Барселона


Студентите блокираха входа на Политехническия университет в Каталуния.

Те обявяват, че стачката се провежда с цел получаване на гаранции, че образователните центрове ще бъдат места, където критиката е норма, където на студентите ще бъде позволено да отстояват на улицата правото си на самоопределение.
 

Над 180 души са пострадали при протестите в Барселона (ВИДЕО)


Междувременно 800 преподаватели от цяла Испания, сред които и каталунци, подписаха открито писмо до ректорите на шестте университета в автономната област, в което се декларира подкрепа към осъдените от Върховния съд политици. В писмото са отправени призиви за самоопределение на Каталуния и се критикуват действията на правоохранителните органи.

Според подписалите обръщението, университетите не могат да се изказват от името на всички служители и студенти и това е „очевидна атака срещу идеологическата свобода”.