Строим небостъргач, иде криза
Строим небостъргач, иде криза / снимка: Reuters, архив

Съществува „нездравословна взаимовръзка” между строителството на небостъргачи и финансовите сривове, сочи нов доклад на „Барклис кепитъл”, цитиран от Ройтерс. Изграждането на „Емпайър стейт билдинг” в Ню Йорк през 1930 г., на кулите в Куала Лумпур през 1997 г. и в Дубай през 2010 г. бе последвано от икономически кризи, отбелязват авторите на доклада, озаглавен „Индексът на небостъргачите”.

„Често най-високите сгради в света са просто израз на по-широк бум в изграждането на небостъргачи, отразяващ неправилно разпределяне на капитали в голям мащаб и предстояща икономическа корекция” се казва в доклада. „Завършването на „Петронас тауърс” в Куала Лумпур през 1997 г. бе последвано от икономическа криза в региона и срив на азиатските валути”, добавят авторите.

Те предупреждават, че инвеститорите трябва да обърнат особено внимание на Китай, понеже „най-големият създател на строителни балони” в света в момента издига 53% от 124-те небостъргача, чието изграждане е предвидено за следващите шест години. Китай  момента има 75 завършени сгради с височина над 240 метра. Индия неотдавна завърши два нови небостъргача и строи още 14.

Изводите от доклада може да разтревожат лондончани, които в момента наблюдават усиленото строителство на „Шард”, който със своите 310 м ще стане най-високият небостъргач в Европа, допълва БТА.

В доклада се отбелязва, че първият небостъргач в света - „Екуитабъл лайф билдинг” в Ню Йорк, е бил завършен през 1873 г. и е съвпаднал с петгодишна рецесия. Той е бил разрушен през 1912 г. Други примери са чикагската „Уилис тауър”, по-рано известна като „Сиърс тауър”, която бе изградена през 1974 г., точно когато стремителното поскъпване на петрола разклащаше американската икономика, което принуди властите да се откажат от привързването на щатския долар към златото.