Властите в Чикаго повдигнаха обвинения на 67-годишния Криштоф Марек за петорното убийство през уикенда. Три от жертвите на тежкото престъпление са наши сънародници, предаде БНР.

Пет са вече жертвите на стрелеца от Чикаго (ВИДЕО)

Марек е пенсиониран строителен работник, който в събота вечер в квартал „Дънинг” на „Уест Ирвинг Парк Роуд” застреля с пистолет 5 души в сградата, където живеел от 15 години. Три от жертвите са българско семейство, които са вечеряли в дома си. 65-годишната Искра Попова и 45-годишният й син Ивайло Попов са от Габрово, а снахата Цветанка Костадинова е от София. С тях е бил и 61-годишният американец Дейвид, който също е сред застреляните. На по-горния етаж на сградата, тежко ранена беше и 53-годишната Йоланта Тополска, която почина в болница ден след като бе простреляна.

Трима българи са убити при стрелбата в Чикаго (ВИДЕО)

Криштоф Марек е извършил убийствата със законно притежаван пистолет. Съседите му го описват като конфликтен човек, не можещ да контролира яда си. Като вероятна причина за постъпката му e финансов натиск, на който може би е бил подложен в последните дни, тъй като е имал сериозни проблеми с парите и опасност да изгуби жилището си. Бил е отстранен и от ръководството на жилищната асоциация в блока, където е живеел. Планирано е Марек да се яви в съда тази нощ българско време или във вторник.

Оказва се, че убиецът е имал конфликти с обитателите на жилищния блок и бил залепил заплашителни бележки отвътре на входната врата на апартамента си, сочещи, че планира насилие, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите в Чикаго.

Следователите не са установили точната причина, поради която заподозреният - 66-годишният Кшищоф Марек, е застрелял съседите си в събота.

На изслушване в районен съд вчера прокурорите казаха, че намерили две заплашителни бележки на полски - родния език на Марек, залепени от вътрешната страна на вратата в апартамента му. На едната пишело: "Никаква милост. Помни какви мръсотии ти правят, ти контролираш нещата, не те. Стига толкова. Те трябва да платят за това". На другата пишело: "Утре. Никаква милост, никакво глупаво колебание. Помни кой си. Помни какво ти направиха (следва вулгарна дума). Те трябва да платят за това".

Говорител на полицията каза, че Марек се карал със съседите си за дреболии, например с жена, която го ядосвала, защото според него стъпвала шумно по пода в апартамента над неговия. Прокурорите разполагали и със съдебен документ, в който асоциацията на живеещите в блока искала да изгони Марек, защото не плащал ипотеката си и други вноски.

След стрелбата той оставил пистолета на масичка в своето жилище, излязъл навън и казал на пристигналите полицаи: "Мисля, че търсите мен. Аз го направих", гласи документът, подготвен от районния прокурор.

На Марек вероятно ще бъдат предявени обвинения в предумишлено убийство. Съдията нареди той да остане в ареста.

Районният кабинет по съдебна медицина идентифицира жертвите. Четиримата, застреляни в един от апартаментите, са 43-годишната Цветанка Костадинова, 43-годишният й съпруг Ивайло Попов, 61-годишният Дейвид Ханик и 65-годишната Искра Пауръл-Попова. Жената, която е била простреляна в главата, докато се опитвала да избяга и по-късно е издъхнала от раните си, е 53-годишната Йоланта Тополска. Полицейският говорител каза, че всички жертви са познавали Марек и поне някои са поляци.
БНР