Страните от Съвета за сътрудничество в Залива изтеглят наблюдателите си от Сирия
Страните от Съвета за сътрудничество в Залива изтеглят наблюдателите си от Сирия / снимка: Reuters

Страните от Залива (ССЗ) решиха да изтеглят своите наблюдатели от Сирия, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на комюнике на регионалната организация. Те обвиниха режима в Дамаск, че не изпълнява плана на Арабската лига за решаване на сирийската криза.

Водещата страна от ССЗ - Саудитската Арабия - обяви още в неделя, че оттегля наблюдателите си от мисията на Арабската лига в Сирия и призова международната общност да окаже възможно най-силен натиск върху президента Башар ал Асад, за да сложи край на насилието. Останалите пет държави от регионалната организация - Катар, Бахрейн, Кувейт, Обединените арабски емирства и Оман - обявиха, че ще последват нейния пример.

Страните от ССЗ призоваха Съвета за сигурност на ООН да окаже натиск върху режима в Дамаск, за да го принуди да приложи плана на Арабската лига.

От своя страна Русия е подписала договор за продажба на близо 40 изтребителя на Сирия въпреки увеличаващите се международни критики срещу оръжейната й търговия с обхванатата от насилие страна, съобщи Ройтерс, като се позова на руския в. „Комерсант”.

Всекидневникът цитира източник, близък до държавната компания за износ на оръжие „Рособоронекспорт”, според когото Москва и Дамаск са сключили споразумение след преговори през декември. Сделката предвижда Сирия да плати на Русия 550 млн. долара за 36 самолета „Як-130”.

Говорител на „Рособоронекспорт” отказа коментар. Представител на руската отбранителна промишленост даде да се разбере, че самолетите още не са построени. По думите му сглобяването им може да започне, след като Сирия внесе депозит. Изтребителите могат да бъдат използвани за въздушни удари по цели на сушата и за обучение на пилоти.

Русия е един от малкото останали съюзници на сирийския президент Башар Асад, срещу когото от 10 месеца бушува народен бунт, отнел живота на хиляди хора, допълва БТА. Според руския Център за анализ на стратегиите и технологиите Сирия е купила през 2010 г. от Русия оръжия за 700 млн. долара, което представлява около 7% от възлизащите на 10 млрд. долара руски оръжейни доставки за чужбина.

Междувременно 33-ма души бяха убити в репресии на сирийския режим срещу негови опоненти, предаде ДПА, като се позова на представители на опозицията. Повечето жертви са цивилни, каза за ДПА Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийския център за човешките права в Лондон.