/ iStock/Getty Images
Няколкостотин незаконни мигранти окупираха за кратко парижкия Пантеон с искане да им бъдат дадени документи и да се срещнат с премиера, предаде АФП.

Около 700 мигранти и техни поддръжници окупираха емблематичната постройка в центъра на Париж по инициатива на организациите "Черни жилетки" и "Ла Шапел, напред!", които подкрепят незаконните мигранти.

Протестиращите бяха изведени принудително. Мигрантите се събраха впоследствие извън сградата, където бяха заобиколени от представители на силите на реда и скандираха "Черни жилетки! Черни жилетки!" - името на организация на бездомни мигранти в Париж.

Мигранти се сбиха в лагер в Париж, има ранени


В изявление те се представят за хора без документи, които Франция не забелязва, и искат "документи и жилища за всички".

"Вече не искаме да преговаряме с вътрешното министерство и неговите подчинени структури. Искаме да разговаряме с премиера Едуар Филип и то сега! Много хора живеят без права от години. Извършваме тази окупация, за да поискаме от премиера да бъде направено изключение по отношение на предоставянето на документи. Подобно изключение не е правено от времето на Франсоа Митеран (през 1981 г.). Вече е време да бъде направено. Пантеонът е символ на велики хора. Във вътрешността му има символи на борбата срещу робството. Борим се с робството през третото хилядолетие", заяви организацията.
 
БТА