/ БГНЕС
Стотици хиляди хора се включиха в протестни шествия в Каталуния срещу осъждането на деветима сепаратистки лидери на затвор заради участието им в неуспешен опит за отцепване на областта от Испания през 2017 г., предаде Ройтерс.

Демонстрантите развяваха знамена в подкрепа на независимостта на Каталуния и скандираха "свобода за политическите затворници. Днес е пети пореден ден на протестите в испанската автономна област. Предвижда се протестните шествия да стигнат до областната столица Барселона по-късно през деня. Някои от участниците в тях започнаха своя поход в сряда от различни места в Каталуния.

Демонстрациите и безредиците в Каталуния продължават, насрочена е обща стачка

Испанската футболна федерация заяви, че домакинският мач на "Барселона" срещу "Реал Мадрид" на 26 октомври е отложен поради съображения за сигурност.

Главни пътища в Каталуния бяха блокирани, а някои основни улици в Барселона бяха затворени за движение в очакване на шествията. Влаковете в областта и метрото в града работят с намален график заради стачка, свикана от подкрепящи независимостта профсъюзи.

Летище "Ел Прат" в Барселона, което отмени около 150 полета тази седмица, след като беше барикадирано от хиляди демонстранти, работи до голяма степен нормално, заяви испанското министерство на развитието. Испанската авиокомпания "Вуелинг" каза, че около 36 нейни полета са отменени днес заради стачката.

Гарата в Барселона с извънредни мерки за сигурност (ВИДЕО)

Кметството на Барселона заяви, че от началото на протестите в понеделник са подпалени 700 контейнера за отпадъци, а градът е понесъл щети за над 1,5 млн. евро. Катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона беше затворена заради сепаратистките протести, каза неин служител.

В официалния профил на храма в Twitter пишеше, че група протестиращи са застанали на входа и вече не може да бъде осигурен достъп до една от най-големите туристически забележителности на града.
БТА