/ Владислав Велев, Брюксел
За седма поредна година стотици българи и чужденци извиха голямо българско хоро в центъра на Брюксел. Инициативата беше започната от бившия еврокомисар Кристалина Георгиева и сега се продължава от евродепутата Ева Майдел.
 

„Избрахме да продължим седемгодишната традиция с Голямото хоро именно на Великден, защото нашите празници са моментите, в които най-често мислим за бъдещето на България. Страната ни има нужда от таланта и енергията на всеки българин, независимо в коя точка на Европа и света се намира. Затова се радвам, че днес на хорото се хванахме за ръце сънародници от цяла Европа – Брюксел, Антверпен, Лиеж, Гент, Кьолн, Маастрихт, Люксембург и други. Благодаря специално на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, ансамбъл „Бизоне“ от Каварна, българския състав „На Хорото в Брюксел“ и ансамбъл „Здравец“ от Гент, които допринесоха сърцето на Европа днес да бие с български пулс“, посочи Ева Майдел.
 
И тази година организаторите продължиха съпътстващата хорото традиция - обличането на символа на Брюксел – Манекен пис, в българска носия. Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал „Балкан Трафик“.
 
„За седма поредна година българи от цяла Европа са в сърцето на Европейския съюз - тук, в Брюксел. Радвам се, че успешно наследяваме традицията, започната от г-жа Кристалина Георгиева, за да събираме на едно място - на Голямото хоро - именно тук, в Брюксел, българи от цяла Европа. На светли празници, като днешния, мислим най-вече за бъдещето на нашата страна. Радвам се, че ще покажем пъстрия, цветен талант на нашата държава именно тук - в сърцето на Европа“, каза Майдел.
 
„В дни като днешния се замисляме за бъдещето на нашата страна и как то може да бъде още по-проспериращо, успяващо и можещо. Вярвам, че за да просперираме, нашата държава трябва да привлича професионалистите, талантливите, знаещи и можещи хора от цяла Европа. Защото всяко българско дете трябва да може да говори български език и да познава своите баба и дядо. Смятам, че това трябва да бъдат нашите общи цели“, допълни тя.
 
„Благодарна съм на Ансамбъл „Бизоне“ и на оркестъра от Котел, както и на всички българи от Люксембург, Гент, Маастрихт и от много други градове, с които днес сме заедно тук, защото те прославят нашата държава по света“, посочи още тя.