Доналд Тръмп и Йенс Столтенберг
Доналд Тръмп и Йенс Столтенберг / Gulliver/Getty Images, архив
"Не отричам, че в последните четири години имаше трудни дни и разговори с бившия президент (на САЩ)", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на въпрос за оценка на управлението на Доналд Тръмп, цитиран от БТА.

Въпреки тези трудности, САЩ и Европа направиха повече за НАТО, отколкото бе правено в по-ранните години, отбеляза той. Вложенията в отбрана трябва да продължат, поставените цели още не са постигнати, добави Столтенберг.

На пресконференция след среща с премиера на Белгия Александер де Кро генералният секретар посочи, че по-късно този месец министрите на отбраната на страните от алианса ще обсъдят бъдещето на мисията в Афганистан. Столтенберг поясни, че решенията за оставане или за изтегляне от тази страна имат цена.

Байдън обсъди с шефа на НАТО участието си в срещата на върха на алианса

Решението е трудно и трябва да бъде общо, заяви той. По неговите думи изтеглянето на НАТО може да доведе до отстъпление от успехите в борбата с международния тероризъм, а оставането може допълнително да застраши сигурността на изпратения там международен контингент.

Целта е все някога да напуснем Афганистан, заяви Де Кро. Не може да оставяме европейската сигурност на "трета страна", добави той по повод приноса на САЩ за европейската отбрана.
БТА