/ iStock/Getty Images
Във Виена стартира кампания за ваксиниране на работници и служители в 10 000 предприятия.

Австрия облекчава мерките за влизащи от Италия и Словакия

Кампанията е проект на Виенската община, Виенската стопанска камара и Обединението на индустриалците с цел да бъдат ограничени разпространението на COVID-19 и тежките форми на заболяването.

Фирмите, които желаят да участват, трябва да заявят това в градския регистър на имунизационната кампания, да назначат координатор на проекта и да разделят своите сътрудници на няколко категории в зависимост риска, на който са изложени.

Виена вдига локдауна на 3 май

Първата група е от хора, на които се налага служебно пътуване в чужбина или такива, които работят в среда с висок риск на заразяване. Тази група включва търговски представители зад граница и хора, извършващи високорисков труд като хигиенисти или технически персонал в болнични заведения.

Следват сътрудници, които са в пряк контакт с клиенти, например работещи в супермаркети и хората, между чиито работни места няма специални изолации. Накрая идва редът на онези, които не са изложени на особен риск от зараза при изпълнение на трудовите си задължения.

Австрия вдига ограничителните мерки срещу COVID-19 на 19 май

В зависимост от наличностите на ваксини Виена може да осигури ваксина за хората от една или няколко групи едновременно. Ако предприятията имат възможност и желание за ваксиниране са изявили над 300 служители, имунизационни коридори се организират в самите фирми.

Възможност за този вид ваксиниране имат и малките фирми, както и едноличните търговци. Желаещите ще бъдат групирани на блокове от 50 души.
БТА