Станишев ще разговаря с Путин и Медведев
Станишев ще разговаря с Путин и Медведев / снимка: БГНЕС
Станишев ще разговаря с Путин и Медведев
19225
Станишев ще разговаря с Путин и Медведев
  • Станишев ще разговаря с Путин и Медведев

За 13:00 часа българско време е предвидена срещата между министър-председателя Сергей Станишев и председателя на правителството на Руската федерация Владимир Путин в Москва. Очаква се споразумението „Южен поток” да е един от акцентите по време на предвидените 90 минути за срещата.

Срещата между двамата премиери е очаквана с най-голям интерес особено след като Путин не пристигна на енергийната среща в София, въпреки че беше обещал, а като аргумент говорителят му използва посещението на Станишев в Москва.

За 17.00 часа е насрочена срещата между българския премиер и руския президент Дмитрий Медведев. Срещата трябваше да се състои в понеделник, но бе отклонена.

Как ще бъдат изчистени дискусионните моменти, които пречат на подписването на споразумението за „Южен поток”, кой какви компромиси е направил, докъде ще стигнат разговорите за предложението от страната ни за нов договор с „Газпром” и за финансирането на АЕЦ „Белене”, предстои да научим.

Енергийната тема е най-важният макар и не единствен акцент в разговорите на Станишев по време на тридневното му посещение в Москва. Финансиране на икономическите отношения чрез повишаване на българския износ, възможностите за участие на наши фирми при доставките на строителни материали и изграждането на обекти за Олимпийските игри в Сочи през 2014 година, са другите акценти.

В рамките на днешния последен ден от посещението на Станишев в Москва, той ще приветства участниците в българо-руска научна конференция на тема: „130 години от установяването на българската държавност”. Ще има и аудиенция при патриарха на цяла Русия Кирил, а по-късно ще се срещне и с кмета на Москва Юрий Лужков.