/ Thinkstockphotos
Въздушният трафик в Германия в четвъртък ще бъде нарушен заради стачка на служителите по сигурността на летищата в Дюселдорф, Кьолн-Бон и Щутгарт. Протестните действия, организирани от профсъюза „Verdi” ще са целодневни, съобщиха от Външно министерство.

Стачките ще имат предупредителен характер и се очаква да доведат до сериозни нарушения във въздушния трафик, в това число до значителни закъснения и отмяна на полети. 

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които планират да летят от и до летищата в трите германски града, да се свържат с авиокомпанията, с която се очаква да летят, и да проверят дали полетът им не е отложен или отменен. Профсъюзът "Верди", който представлява 23 хил. служители по сигурността на летищата в страната, иска заплатите да се увеличат до 20 евро на час спрямо около 17 евро на час в момента.

Федералната асоциация на компаниите за авиационна сигурност предложи увеличение на заплатите от 2 до 8.1 процента. Следващите преговори между "Верди" и федералната асоциация трябва да се състоят на 23 януари.