/ iStock/Getty Images
Започна стачка на медицинските сестри в Израел. Те протестират срещу недостига на медицински персонал на фона на нарастващия брой заразени с коронавирус, съобщи вестник Йедиот Ахронот.

Според вестника, медицинският персонал в онкологичните и коронавирусните отделения не участва в стачката.

Сестрите се оплакват, че в болниците и клиниките трябва да работят през почивните дни, предоставя се само спешна помощ, планираните операции са отложени и изследвания се правят в намален режим. Основното искане на стачкуващите е да се увеличи броят на медицинските сестри в системата на здравеопазването.

Броят на откритите случаи на коронавирус в Израел се увеличи с 831 през последните 24 часа и достигна 50 035. Министерството на здравеопазването съобщи, че в момента в страната се лекуват 28 077 заразени. Състоянието на 254 от тях е тежко, други 70 души са свързани с апарати за изкуствена вентилация на белите дробове.

За да предотврати ново разпространение на заразата, еврейското правителство реши да затвори спортните зали и фитнес центровете от 17 юли, а от 21 юли разреши на ресторантите да работят само с доставка или взимане от място. Властите решиха, че от 24 юли плажовете отново ще бъдат затворени.

От 27 май основните указания на Министерството на здравеопазването в Израел остават в сила. Те изискват задължителното спазване на разстояние от два метра и носенето на защитни маски извън дома.
БГНЕС