/ iStock/Getty Images
Стачка на общинските работници по чистота в Атина, Солун и други големи гръцки градове остави хиляди тонове загниващи боклуци по улиците на фона на неочакваното топло време. Очаква се протестите да продължат и днес, пише в. „Катимерини“, цитирани от БГНЕС.

Работниците протестират срещу положенията в закона за растеж на консервативното правителство, който позволява да бъдат приватизирани определени общински санитарни мощности, обслужването на осветлението и паркове, както и проекти за отдих. Съществуващите закони също позволяват частни проекти, но новата разпоредба ги улеснява, като се изисква подкрепата на кмета и неговите или нейните общински съветници, докато в момента е необходимо абсолютно мнозинство в общинския съвет.

Работниците се противопоставят на това, което те смятат за приватизационен стремеж, който би могъл да изложи на риск работните им места, и обещаха да продължат действията си, като в четвъртък стартира 24-часова стачка в страната, когато законопроектът за растеж трябва да бъде гласуван в парламента.

Според POE-OTA, профсъюза на общинските работници, новите разпоредби също ще доведат до увеличаване на общинските такси. https://twitter.com/labourstart/status/1186764443386028034

В опит да успокоят работниците, няколко кметове се ангажираха публично да не уволняват общински служители. https://twitter.com/sofokleous10/status/1186956439891275777 https://twitter.com/sofokleous10/status/1186956439891275777
 
Според Михалис Ставрианудакис, генерален секретар в МВР, потребностите в общините често се колебаят от лятото до зимата, което означава, че договор с частна фирма за увеличаване на персонала през по-натоварените месеци може да бъде полезен в определени случаи, особено в области, популярни сред туристите.

Стачките, които се водят вече от няколко дни, доведоха до купчини боклуци в Атина и други градове.

В много квартали сметищата вече преливат, а общинските власти апелират гражданите да не изнасят боклука си през следващите няколко дни.