Тези дни каспийската държава е под влиянието на гореща вълна и температурите достигат до над 40 градуса по Целзий
Тези дни каспийската държава е под влиянието на гореща вълна и температурите достигат до над 40 градуса по Целзий / ThinkStock/Getty Images
По-голямата част от Азербайджан беше засегната от срив на електрозахранването, най-сериозния от разпада на Съветския съюз през 1991 г., предаде Асошиейтед прес. Причината е авария в електростанцията в Мингечевир. Президентът Илхам Алиев създаде правителствена комисия за разследване на случилото се.
Министерството за извънредните ситуации на Азербайджан съобщи, че повреда на трансформатор е предизвикала пожар, който е бил изгасен за 20 минути и не е взел жертви.
 
Тези дни каспийската държава е под влиянието на гореща вълна и температурите достигат до над 40 градуса по Целзий. Това доведе до увеличаване на консумацията на ток. Заради аварията столицата Баку и близо 40 други града останаха на тъмно.
 
Електрозахранването на столицата бе възстановено за няколко часа. Работата за подаване на ток за провинцията отне повече време. Осигурена бе и електроенергия за всички жизненоважни обекти в Азербайджан, съобщи министерството на енергетиката на Азербайджан и компанията "Азеренерджи", цитирано от ТАСС.
 
Ситуацията е под контрол, възстановява се подаването на ток. Макар че аварията, станала миналата нощ, бе отстранена, заради отрицателните й последици тази вечер на някои места подаването на ток е ограничено.

 
БТА